Składniki:
- 100 g wędzonej makreli
- 2 średnie buraczki czerwone
- 50 g sera gorgonzola
- 3 średnie jajka
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić na niewielką kostkę. skropić olejem,
oprószyć solą, pieprzem i łyżką czosnku niedźwiedziego, delikatnie wymieszać.
Buraczki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 210oC przez około 15 - 18 minut. Buraczki powinny zmięknąć
i delikatnie się zarumienić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Orzechy
włoskie grubo posiekać.
Jajka ubić w misce. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu,
skropić olejem, a następnie wlać jajka. Na jajkach równomiernie rozłożyć makrelę i buraczki.
Całość posypać orzechami włoskimi i łyżką czosnku niedźwiedziego.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200oC.
Omlet smażyć około 1 - 2 minuty. Gdy omlet na brzegu zacznie
się ścinać, ale środek będzie nadal lejący, rozłożyć na nim kawałki gorgonzoli
i włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aż ser się stopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz