Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego
- 3 świeże buraki
- garść suszonych prawdziwków
- 350 ml kwasu buraczanego
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1,5 łyżki octu winnego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 goździków
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, mielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby moczyć przez godzinę w niewielkiej ilości wody, a
następnie gotować przez 15 minut.
Buraki obrać i pokroić, wrzucić do wywaru warzywnego, dodać
przyprawy i grzyby (bez wywaru). Całość gotować 35 minut. Odcedzić przez sito.
Do wywaru wlać wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby. Gotować 2 - 3
minuty. Wlać kwas buraczany, gotować tak
długo aż barszcz zacznie wrzeć. Zupę wyłączyć, wlać do nie niej wino i ocet
winny, dodać czosnek, doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Barszcz podawać z uszkami faszerowanymi grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz