niedziela, 20 grudnia 2015

Piernikowe kuleczki




Składniki (na ok. 20 kulek):

- 90 g pierniczków
- 130 g masła z nerkowców*
- 20 g nasion lnu
- 75 g suszonych fig
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki miodu


Dodatkowo:

- 30 g nerkowców


Wykonanie:

Nasiona lnu uprażyć na suchej patelni. Do malaksera wsypać pokruszone pierniczki, prażony len oraz figi, zmiksować na drobne kawałki. Dodać obrany i starty imbir, masło z nerkowców, cynamon i miód. Całość miksować około 2 - 3 minuty, od czasu do czasu zatrzymując mikser, by zeskrobać masę ze ścianek miksera.
Nerkowce zmiksować w malakserze na drobny proszek, przesypać na talerz. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Układać je na talerzu z nerkowcami. Wstrząsnąć talerzem, tak by orzechy dokładnie pokryły wszystkie kulki.
Gotowe kulki przechowywać w lodówce.


*Zamiast masła nerkowców można użyć samych nerkowców. Wówczas należy je uprażyć na suchej patelni i dokładnie zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę. Gdy użyjemy orzechów polecam do masy dodać odrobinę soli, podkreśli ona smak piernikowych kuleczek. Masło z nerkowców można również zastąpić masłem z orzechów arachidowych.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz