Składniki (na ok.
20 kulek):
- 90 g pierniczków
- 130 g masła z nerkowców*
- 20 g nasion lnu
- 75 g suszonych fig
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 30 g nerkowców
Wykonanie:
Nasiona lnu uprażyć na suchej patelni. Do malaksera wsypać
pokruszone pierniczki, prażony len oraz figi, zmiksować na drobne kawałki.
Dodać obrany i starty imbir, masło z nerkowców, cynamon i miód. Całość miksować
około 2 - 3 minuty, od czasu do czasu zatrzymując mikser, by zeskrobać masę ze
ścianek miksera.
Nerkowce zmiksować w malakserze na drobny proszek, przesypać
na talerz. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Układać je na
talerzu z nerkowcami. Wstrząsnąć talerzem, tak by orzechy dokładnie pokryły
wszystkie kulki.
Gotowe kulki przechowywać w lodówce.
*Zamiast masła nerkowców można użyć samych nerkowców. Wówczas
należy je uprażyć na suchej patelni i dokładnie zmiksować przy użyciu blendera
na gładką masę. Gdy użyjemy orzechów polecam do masy dodać odrobinę soli,
podkreśli ona smak piernikowych kuleczek. Masło z nerkowców można również
zastąpić masłem z orzechów arachidowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz