poniedziałek, 7 listopada 2016

Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini




Składniki na kotleciki:

- 120 g kuskusu
- 140 g bobu (można użyć mrożonego) 
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- sól, pieprz


Składniki na sos:

- 45 g tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- rukola
- posiekana natka pietruszki


Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładko.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W niewielkim rondelku zagotować wodę, dodać bób i czosnek. Gotować 10 - 15 minut, aż bób będzie miękki. Przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Bób obrać ze skórki. Razem z ząbkami czosnku, natką pietruszki, jajkiem, tahini i trzema łyżkami kuskusu zmiksować na gładką masę. Dodać pozostały kuskus, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Za pomocą nawilżonych dłoni, formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż staną się złociste i chrupiące. 

Kuskusowe kotleciki podawać z rukolą. Przed podaniem polać sosem z tahini i posypać natką pietruszki.



1 komentarz:

  1. wyglądają pięknie! czuję że mogłabym ich zjeść baaaardzo dużo ;)

    OdpowiedzUsuń