Składniki na
kotleciki:
- 120 g kuskusu
- 140 g bobu (można użyć mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 45 g tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- rukola
- posiekana natka pietruszki
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładko.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W niewielkim
rondelku zagotować wodę, dodać bób i czosnek. Gotować 10 - 15 minut, aż bób
będzie miękki. Przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Bób obrać ze skórki.
Razem z ząbkami czosnku, natką pietruszki, jajkiem, tahini i trzema łyżkami
kuskusu zmiksować na gładką masę. Dodać pozostały kuskus, doprawić pieprzem i
solą, wymieszać. Za pomocą nawilżonych dłoni, formować niewielkie kulki,
wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kotleciki
smażyć na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż staną się złociste i
chrupiące.
Kuskusowe kotleciki podawać z rukolą. Przed podaniem polać
sosem z tahini i posypać natką pietruszki.
wyglądają pięknie! czuję że mogłabym ich zjeść baaaardzo dużo ;)
OdpowiedzUsuń