Składniki:
- 400 g dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i
pozbawionych gniazd nasiennych)
- 250 g arbuza (usunąć pestki)
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 60 g ogórka (bez skórki i gniazd nasiennych)
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka soku z
cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól morska, czarny pieprz do smaku
Do podania:
- 125 g mozzarelli
- 1 awokado
- garść prażonych pestek dyni
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- grzanki (opcjonalnie)
- sok z cytryny
Wszystkie składniki na gazpacho umieścić w kielichu blendera
i dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Schłodzić
w lodówce przez dwie godziny.
Mozzarellę pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół,
usunąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone gazpacho podawać z mozzarelą i awokado. Posypać pestkami dyni i natką
pietruszki. Do można podać także grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz