Składniki:
- 2 średnie cukinie (około 800 g)
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- prażone pestki dyni
- natka pietruszki
Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek
drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać
cukinię, seler i czosnek. Całość smażyć około
12 - 15 minut. Cukinia powinna być miękka. Natkę pietruszki, podsmażoną cukinię
oraz bulion umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić
solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypać prażonymi pestkami dyni oraz natką
pietruszki. Do zupy można także dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuń:)