piątek, 24 sierpnia 2018

Zupa cukiniowo - pietruszkowa





Składniki:

- 2 średnie cukinie (około 800 g)
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku


Do podania:

- prażone pestki dyni
- natka pietruszki


Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać cukinię, seler i czosnek. Całość smażyć  około 12 - 15 minut. Cukinia powinna być miękka. Natkę pietruszki, podsmażoną cukinię oraz bulion umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypać prażonymi pestkami dyni oraz natką pietruszki. Do zupy można także dodać odrobinę jogurtu naturalnego.

1 komentarz: