Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 500 - 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 350 g pomidorów (bez gniazd nasiennych)
- 40 g startego parmezanu
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/5 łyżeczki płatków chilli
- 125 g mozzarelli
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki liści bazylii
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 80 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 15 g pistacji
- 2 łyżki soku z cytryny
-mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej,
dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wsypać ryż,
słodką paprykę oraz płatki chilli, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły
się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i
mieszać, aż się wchłonie. Dodać pokrojone pomidory, 1/4 szklanki bulionu oraz
cukier, wymieszać. Kolejną porcję bulionu wlać, gdy ryż wchłonie cały sok jaki
powstał z pomidorów. Gotować około 18 - 22 minut, aż ryż będzie miał kremową konsystencję,
pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gotowy ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan i
masło. Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem.
Risotto przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pokrojoną mozzarellę i polać
sosem bazyliowo - pietruszkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz