wtorek, 7 sierpnia 2018

Pomidorowe risotto z mozzarellą i sosem bazyliowo - pietruszkowym






Składniki:

- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 500 - 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 350 g pomidorów (bez gniazd nasiennych)
- 40 g startego parmezanu
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/5 łyżeczki płatków chilli
- 125 g mozzarelli 
- sól, pieprz do smaku


Składniki na sos:

- 1/2 szklanki liści bazylii
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 80 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 15 g pistacji
- 2 łyżki soku z cytryny
-mały ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku


Wszystkie składniki sosu dokładnie zblendować.  Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wsypać ryż, słodką paprykę oraz płatki chilli, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pokrojone pomidory, 1/4 szklanki bulionu oraz cukier, wymieszać. Kolejną porcję bulionu wlać, gdy ryż wchłonie cały sok jaki powstał z pomidorów. Gotować około 18 - 22 minut,  aż ryż będzie miał kremową konsystencję, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gotowy ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan i masło. Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem. Risotto przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pokrojoną mozzarellę i polać sosem bazyliowo - pietruszkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz