czwartek, 9 sierpnia 2018

Zupa krem z pieczonego kalafiora i cukinii





Składniki:

- 500 g
- 250 g cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu
- olej rzepakowy
- sól, pieprz


Kalafior pokroić na 1 centymetrowe plastry, a cukinię na 2 - 3 centymetrowe krążki. Cebule pokroić na ćwiartki.  Cukinię, kalafior, cebulę i czosnek rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić odrobiną oleju, posypać tymiankiem oraz rozmarynem. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Warzywa włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 - 25 minut, do delikatnego zarumienienia kalafiora. Upieczone warzywa przełożyć do gorącego bulionu. Gotować  5 minut.
Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z jogurtem i grzankami.

1 komentarz: