Składniki:
- 500 g
- 250 g cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Kalafior pokroić na 1 centymetrowe plastry, a cukinię na 2 -
3 centymetrowe krążki. Cebule pokroić na ćwiartki. Cukinię, kalafior, cebulę i czosnek rozłożyć
na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić odrobiną oleju, posypać
tymiankiem oraz rozmarynem. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Warzywa włożyć do
piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 - 25 minut, do
delikatnego zarumienienia kalafiora. Upieczone warzywa przełożyć do gorącego
bulionu. Gotować 5 minut.
Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem do
smaku.
Podawać z jogurtem i grzankami.
Ciekawa zupka, idealna w letnim, warzywnym sezonie :)
OdpowiedzUsuń