piątek, 10 sierpnia 2018

Makaron z cukinią, bobem i pomidorami





Składniki:

- 1 średnia cukinia
- 3 pomidory
- 350 g bobu
- 1 cebula
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- garść natki pietruszki i bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1,2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1/3 łyżeczki brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie.


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Bób wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Ugotowany bób przecedzić i wsypać do zimnej wody. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, razem z cukinią pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i smażyć 2 - 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę oraz płatki chilli, smażyć około minuty. Dodać pokrojoną cukinię, pomidory oraz cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Po 4 minutach dodać bób i smażyć jeszcze 2 minuty. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu wsypać makaron, wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty, można dodać odrobinę wody, po ugotowanym makaronie. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz