czwartek, 30 sierpnia 2018

Sałatka z grillowaną cukinią i bakłażanem





Składniki:

- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 150 g mozzarelli
- 16 pomidorków cherry
- duża garść rukoli
- 2 łyżki oleju + olej do posmarowania bakłażana i cukinii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz


Bakłażana, pomidorki  i cukinię umyć i osuszyć. Pokroić w 0,5 cm plasterki, skropić olejem i oprószyć solą. Smażyć na patelni grillowej 2 - 3 minuty, z każdej strony. Pomidorki przekroić na pół, a mozzarellę na plasterki.
Olej zmiksować z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć naprzemiennie rukolę, grillowaną cukinię, bakłażana, mozzarellę oraz pomidorki cherry. Całość polać dresingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz