Składniki na
ciasto:
- 420 g maki
- 70 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 śliwek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na
puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia.
Cztery łyżki cukru trzcinowego wymieszać z cynamonem. Śliwki
przekroić na pół, usunąć pestki.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 60 x 30 cm. Posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć w taki sposób by
powstała rolada. Ciasto pokroić za pomocą ostrego noża lub nici na 12 kawałków.
Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka każdego
ślimaczka wcisnąć połówkę śliwki, skórką do dołu. Przykryć ściereczką i
odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem i posypać łyżką cukru trzcinowego.
Piec w temperaturze 185oC przez około 35 minut,
do złotego koloru. Wyjąć i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz