sobota, 4 sierpnia 2018

Czekoladowe racuchy z borówkami z sosem czekoladowo - borówkowym




Składniki na racuchy:

- 300 g jogurtu greckiego
- 250 g borówek
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 140 g mąki
- 30 g kakao
- 45 g gorzkiej czekolady
- 60 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli


Składniki na sos:

- 80 g borówek
- 40 ml soku borówkowego lub jabłkowego (bez dodatku cukru)
- 15 g gorzkiej czekolady
- 15 g mlecznej czekolady


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować sos czekoladowo - borówkowy. Umyte borówki rozgnieść widelcem i przełożyć do niewielkiego rondelka. Dodać sok borówkowy i ustawić na niedużym ogniu. Gotować przez dwie minuty. Borówki zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać aż powstanie jednolita masa, przestudzić. Przed podaniem polać sosem czekoladowo - borówkowym

Mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Mąkę przesiać z kakao i sodą. Dodać cukier i sól, wymieszać. Jajka wymieszać z jogurtem i mlekiem czekoladowym. Wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać.  Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na niedużym ogniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz