Składniki na
racuchy:
- 300 g jogurtu greckiego
- 250 g borówek
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- 140 g mąki
- 30 g kakao
- 45 g gorzkiej czekolady
- 60 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 80 g borówek
- 40 ml soku borówkowego lub jabłkowego (bez dodatku cukru)
- 15 g gorzkiej czekolady
- 15 g mlecznej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować sos czekoladowo - borówkowy. Umyte borówki
rozgnieść widelcem i przełożyć do niewielkiego rondelka. Dodać sok borówkowy i
ustawić na niedużym ogniu. Gotować przez dwie minuty. Borówki zdjąć z ognia i
zblendować na gładką masę. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,
wymieszać aż powstanie jednolita masa, przestudzić. Przed podaniem polać sosem
czekoladowo - borówkowym
Mleko podgrzać, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do
rozpuszczenia, przestudzić. Mąkę przesiać z kakao i sodą. Dodać cukier i sól,
wymieszać. Jajka wymieszać z jogurtem i mlekiem czekoladowym. Wsypać przesianą
mąkę z kakao, wymieszać. Dodać borówki,
delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu
stron na niedużym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz