piątek, 13 lutego 2015

Paluszki serowo - bekonowe z sosem serowym




Składniki na paluszki:

- 1 arkusz ciasta francuskiego
- małe jajko
- 15 plasterków boczku (przekrojonych wzdłuż)
- garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanka startego żółtego sera
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- sól, pieprz


Sos serowy:

- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól, gałka muszkatołowa, świeżo mielony pieprz


Wykonanie sosu:

Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Wlać odrobinę mleka i dokładnie wymieszać z mąką i masłem. Gdy masa będzie gładka wlać resztę mleka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać ser i zmiażdżony ząbek czosnku. Gotować tak długo, aż ser się roztopi, a sos będzie gęsty i gładki.


Wykonanie paluszków:

Jajko roztrzepać, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.  
Arkusz ciasta francuskiego posmarować jajkiem, posypać posiekaną bazylią i żółtym serem. Ser delikatnie docisnąć do ciasta.
Ciasto pokroić na 2,5 - 3 centymetrowe paski. Każdy pasek zwinąć dookoła własnej osi, owinąć boczkiem i obtoczyć w cukrze.


Gotowe paluszki ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 30 - 35 minut, obracając w połowie pieczenia.

Gotowe paluszki podawać z sosem serowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz