poniedziałek, 16 lutego 2015

Kakaowe serduszka z musem z białej czekolady




Składniki na ciasto:

- 420 g mąki
- 25 g kakao
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka


Składniki na mus czekoladowy:

- 300 g białej czekolady
- 200 g śmietany 36%


Wykonanie ciasteczek:

Mąkę, razem z kakao, przesiać przez sito, do miski, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (delikatnie podsypując mąką lub wałkować miedzy dwoma kawałkami foli spożywczej). Foremką w kształcie serca wykrawać  ciasteczka, w połowie wykroić  ozdobne dziurki.  Ciasteczka ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.


Wykonanie musu z białej czekolady:

Śmietanę podgrzać w niewielkim rondelku, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę schłodzić w lodówce przez noc.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, aż powstanie gęsty krem.


Ciasteczka przełożyć musem czekoladowym. Przechowywać w lodówce. 




2 komentarze:

  1. Piękne ciasteczka! Bardzo ciekawy kształt! A przełożone takim musem są na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają, bardzo elegancko :) Jestem pewna, że smakowały wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń