Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 25 g kakao
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
Składniki na mus
czekoladowy:
- 300 g białej czekolady
- 200 g śmietany 36%
Wykonanie
ciasteczek:
Mąkę, razem z kakao, przesiać przez sito, do miski, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim,
miksując po każdym dodaniu. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Z ciasta uformować
kulkę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto
rozwałkować na grubość około 3 mm (delikatnie podsypując mąką lub wałkować miedzy
dwoma kawałkami foli spożywczej). Foremką w kształcie serca wykrawać ciasteczka, w połowie wykroić ozdobne dziurki. Ciasteczka ułożyć na blaszce przykrytej
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 12
- 15 minut. Wystudzić na kratce.
Wykonanie musu z
białej czekolady:
Śmietanę podgrzać w niewielkim rondelku, zdjąć z palnika i
dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę schłodzić w
lodówce przez noc.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, aż
powstanie gęsty krem.
Ciasteczka przełożyć musem czekoladowym. Przechowywać w
lodówce.
Piękne ciasteczka! Bardzo ciekawy kształt! A przełożone takim musem są na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają, bardzo elegancko :) Jestem pewna, że smakowały wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń