Składniki:
- 1 kg żeberek
- 8 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 1/4 szklanki miodu
- 20 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju
Składniki na
pietruszkowe chipsy:
- 2 pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz grubo zmielony
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć tak
długo aż zmiękną. Cebulę z czosnkiem
przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na nich żeberka.
Wymieszać ze sobą sos pomidorowy, wino, wywar warzywny oraz
miód. Zalać nimi żeberka.
Żeberka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na
godzinę (nie przykrywać).
Po tym czasie żeberka wyjąć, odlać pół szklanki sosu.
Naczynie przykryć pokrywą i ponownie włożyć do piekarnika na 1,5 - 2 godziny.
Gotowe żeberka wyjąć z piekarnika. Sos przelać do garnka, dodać
do niego wcześniej odlany sos. Całości gotować około 5 minut. Gdy sos się
zredukuje i zgęstnieje zdjąć go z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę,
mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści.
Pietruszkę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Zioła
wymieszać z oliwą. Posmarować nią plasterki pietruszki. Pietruszkę ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC.
Piec tak długo aż pietruszka nabierze lekko złotego koloru i będzie chrupiąca.
Żeberka polać sosem winno czekoladowym i posypać chipsami
pietruszkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz