Składniki:
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 300 g ugotowanej soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki makaronu Orzo
- 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać
olej na patelni, wsypać warzywa, dodać drobno posiekany czosnek. Całość smażyć 5 minut.
Wywar drobiowy doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone
warzywa, makaron, soczewicę i suszoną bazylię. Zupę gotować na średnim ogniu
około 5 minut, aż makaron będzie miękki. Pod
koniec gotowania dodać bazylię i parmezan, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)
soczewica to idealna baza do zup, pozywna i zdrowa! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html