środa, 25 lutego 2015

Mięsne pulpeciki z dzikim ryżem w bazyliowym pesto




Składniki:

- 200 g dzikiego ryżu
- 1 czerwona cebula
- 2 średnie marchewki
- 1/2 szklanki bazyliowego pesto
- 200 ml białego wina
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1,5 łyżki oleju 
- sól, pieprz


Składniki na bazyliowe pesto:

- 1 pęczek bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 50 g orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek


Składniki na pulpeciki:

- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka pesto bazyliowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- skórka starta z jednej limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy 


Do podania:
- roszpunka


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pesto, oprócz oliwy z oliwek, wkładamy do blendera. Całość miksujemy na jednolitą masę, dodając stopniowo oliwę  z oliwek.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy  kaszę kukurydzianą, bułkę tartą oraz roztrzepane jajko. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Następnie dodajemy pesto bazyliowe, parmezan oraz skórkę z limonki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mięso wyrabiamy na gładką i jednolitą masę. Za pomocą dłoni formujemy niewielkie pulpety. Układamy je na blaszce nasmarowanej olejem i pieczemy przez około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy około minuty, cały czas mieszając. Do ryżu wlewamy wino, smażymy tak długo, aż ryż wchłonie wino, cały czas mieszając. Następnie, stopniowo po szklance, wlewamy do ryżu wywar, mieszamy. Gdy ryż wchłonie wywar dolewamy kolejną szklankę wywaru warzywnego. Ryż powinien gotować się około 40 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy bazyliowe pesto i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ryż podawać z mięsnymi pulpetami i roszpunką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz