Składniki:
- 200 g dzikiego ryżu
- 1 czerwona cebula
- 2 średnie marchewki
- 1/2 szklanki bazyliowego pesto
- 200 ml białego wina
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1,5 łyżki oleju
- sól, pieprz
Składniki na
bazyliowe pesto:
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 50 g orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Składniki na
pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka pesto bazyliowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- skórka starta z jednej limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy
Do podania:
- roszpunka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto, oprócz oliwy z oliwek,
wkładamy do blendera. Całość miksujemy na jednolitą masę, dodając stopniowo
oliwę z oliwek.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy kaszę kukurydzianą, bułkę tartą oraz
roztrzepane jajko. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Następnie
dodajemy pesto bazyliowe, parmezan oraz skórkę z limonki. Doprawiamy pieprzem i
solą. Mięso wyrabiamy na gładką i jednolitą masę. Za pomocą dłoni formujemy
niewielkie pulpety. Układamy je na blaszce nasmarowanej olejem i pieczemy przez
około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy ryż i smażymy około minuty, cały czas mieszając. Do ryżu
wlewamy wino, smażymy tak długo, aż ryż wchłonie wino, cały czas mieszając.
Następnie, stopniowo po szklance, wlewamy do ryżu wywar, mieszamy. Gdy ryż
wchłonie wywar dolewamy kolejną szklankę wywaru warzywnego. Ryż powinien
gotować się około 40 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy
bazyliowe pesto i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Całość doprawiamy solą
oraz pieprzem.
Ryż podawać z mięsnymi pulpetami i roszpunką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz