Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier puder do
obtoczenia ciasteczek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia
i sodą. Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę, dodać olej i sok z
cytryny, zmiksować. Do masy jajecznej dodać mąkę z migdałami oraz startą skórkę
z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, obtoczyć je w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175oC
przez około 13 - 15 minut. Powierzchnia ciasteczek będzie popękana i żółtozłota.
ale pyszne ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńsą super! idealne do herbatki
OdpowiedzUsuń