Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 6 płatów śledziowych w oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sos chrzanowo -
jabłkowy:
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
Wykonanie:
Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, ugotować do miękkości, przestudzić i
zblendować. Do puree jabłkowego dodać
chrzan, majonez i jogurt, dokładnie wymieszać.
Ziemniaki umyć i
ugotować w łupinkach. Przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jajka i śledzie pokroić w
grubą kostkę. Orzechy grubo posiekać.
Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, dodać
pokrojony szczypiorek. Całość polać sosem chrzanowo - jabłkowym, doprawić solą
i pieprze, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz