czwartek, 12 lutego 2015

Karpatka z kremem jaglanym





Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki
 -1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem:

- 850 ml napoju z kaszy jaglanej
- 150 ml śmietany 36%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


Wykonanie ciasta:

Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać  do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na  gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.  W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.


Wykonanie masy:

500 ml napoju z kaszy jaglanej oraz śmietankę zagotować z cukrem i wanilią. Do pozostałego napoju dodać obie mąki i żółtko, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu, miksując do połączenia składników. Krem powinien być gładki i bez grudek.

Gotową masę budyniową wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 




2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń