Składniki na
ciasto:
- 1 szklanka mąki
-1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 850 ml napoju z kaszy jaglanej
- 150 ml śmietany 36%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie ciasta:
Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty
wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do
wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując
po każdym dodaniu.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach
32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i
równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w
piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe
ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto
pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce.
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Wykonanie masy:
500 ml napoju z kaszy jaglanej oraz śmietankę zagotować z
cukrem i wanilią. Do pozostałego napoju dodać obie mąki i żółtko, dokładnie
wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń
gotować przez kilka minut, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę
odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu,
miksując do połączenia składników. Krem powinien być gładki i bez grudek.
Gotową masę budyniową wyłożyć na jeden upieczony blat
ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem
pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
kremy jaglane sa obłędne!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/