czwartek, 19 lutego 2015

Śledzie w sosie piernikowym




Składniki:

- 6 solonych filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 duży, czerstwy piernik
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka octu winnego
- olej rydzowy

Wykonanie:

Śledzie moczyć  przez 2 - 3 godziny w wodzie, zmieniając ją kilka razy. Namoczone filety odsączyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem. Piernik pokruszyć, dodać miód, ocet winny, 2 łyżki oleju rydzowego oraz przyprawy. Całość dokładnie utrzeć.

Śledzie ułożyć w dużym słoiku warstwami, przełożyć cebulą, rodzynkami i  masą piernikową. Całość zalać olejem rydzowym, tak by przykrył śledzie, przykryć i wstawić do lodówki na kilka dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz