piątek, 6 lutego 2015

Sałatka śledziowa




Składniki:

- 3 średnie ziemniaki
- 3 jajka
- 6 płatów śledziowych w oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz

Sos chrzanowo - jabłkowy:

- 1 jabłko
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu

Wykonanie:

Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne,  ugotować do miękkości, przestudzić i zblendować. Do puree jabłkowego dodać  chrzan, majonez i jogurt, dokładnie wymieszać.
 Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach. Przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jajka i śledzie pokroić w grubą kostkę.  Orzechy grubo posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, dodać pokrojony szczypiorek. Całość polać sosem chrzanowo - jabłkowym, doprawić solą i pieprze, wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz