czwartek, 21 grudnia 2017

Biscotti z orzechami laskowymi




Składniki:

- 240 g mąki
- 90 g cukru
- 70 ml oleju z orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g blanszowanych orzechów laskowych, grubo posiekanych


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać orzechy laskowe, wymieszać.
Za pomocą dłoni, nasmarowanych odrobiną oleju, uformować wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC, przez około 22 - 25 minut, do zezłocenia. Wyjąć i przestudzić.

Gdy ciasto przestygnie, pokroić go za pomocą noża z piłką, na jedno centymetrowe paski, na ukos. Ułożyć je poziomo na blaszce. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC na 24 minuty. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Biscotti powinny nabrać ładnego złoto - brązowego koloru.




2 komentarze: