niedziela, 3 grudnia 2017

Ciasto pistacjowe z awokado




Składniki:

- 280 g mąki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 200 g dojrzałego awokado (około 1 i 1/2 sztuki)
- 80 g mielonych, niesolonych pistacji
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz mielone pistacje, wymieszać.
Awokado zmiksować z sokiem z cytryny na gładko. Dodać jogurt naturalny oraz jajka, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Wsypać składniki suche, wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Ciasto przełożyć  do formy, wyrównać.  Piec w temperaturze 170o przez około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.

Wystudzone ciasto polać lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz