Składniki:
- 280 g mąki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 200 g dojrzałego awokado (około 1 i 1/2 sztuki)
- 80 g mielonych, niesolonych pistacji
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz
mielone pistacje, wymieszać.
Awokado zmiksować z sokiem z cytryny na gładko. Dodać jogurt
naturalny oraz jajka, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Wsypać
składniki suche, wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki
strzepać. Ciasto przełożyć do formy,
wyrównać. Piec w temperaturze 170o
przez około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.
Wystudzone ciasto polać lukrem, polewą czekoladową lub
oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz