piątek, 22 grudnia 2017

Puszysty sernik śmietankowy




Składniki na sernik:

- 1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 500 ml śmietanki 36%
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej


Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła


Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać z cukrem.  Jajka roztrzepać ze śmietanką, nie ubijać. Wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera, miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać mąkę z cukrem, wymieszać.
Masę serową przelać do formy. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 80 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Przygotować polewę czekoladową. W niewielkim rondelku roztopić masło. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową.



2 komentarze:

  1. Piękna i na pewno pyszna klasyka sernikowa :) Zapraszam serdecznie do konkursu na serniki :) https://cookpad.com/pl/konkursy/272-przepisy-na-serniki

    OdpowiedzUsuń