Składniki na
sernik:
- 1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 500 ml śmietanki 36%
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
Składniki na
polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać z
cukrem. Jajka roztrzepać ze śmietanką,
nie ubijać. Wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia
składników. Gdy używamy miksera,
miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.
Dodać mąkę z cukrem, wymieszać.
Masę serową przelać do formy. Wstawić do piekarnika, obniżyć
temperaturę do 130oC i piec przez 80 minut. Wystudzić w wyłączonym
piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Przygotować polewę czekoladową. W niewielkim rondelku
roztopić masło. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać do powstania
gładkiej masy. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńPiękna i na pewno pyszna klasyka sernikowa :) Zapraszam serdecznie do konkursu na serniki :) https://cookpad.com/pl/konkursy/272-przepisy-na-serniki
OdpowiedzUsuń