piątek, 8 grudnia 2017

Cukiniowe pakieciki z niespodzianką




Składniki na farsz:

- 100 g ryżu brązowego
- 100 g ryżu czarnego
- 120 g cukinii
- 1 czerwona papryka ( około 130 g)
- 1 średniej wielkości, czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- duża garść natki pietruszki


Składniki na sos:

- 100 g jogurtu naturalnego
- 10 g bazyliowego pesto
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 2 długi i niezbyt grube cukinie
- olej
- sól


Przygotowanie farszu:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, przestudzić.
 Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię oraz paprykę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Z papryki usunąć środek, razem z cukinią pokroić w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Całość smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną cukinię, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kolejne 2 minuty. Warzywa powinny być all dente . Przestudzić.
Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodać warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.


Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Przygotowanie cukiniowych pakiecików:

Cukinię umyć i osuszyć. Pokroić np. za pomocą noża do obierania warzyw, na cienkie, długie wstążki. Cukinię delikatnie posmarować olejem. Rozgrzać  patelnię grillową. Każdy plaster  cukinii smażyć, z każdej strony, około 1 - 2 minuty. Zdjąć z patelni, delikatnie oprószyć solą.
Przygotować obręcze cukiernicze do deserów ( mogą być okrągłe lub kwadratowe) lub kokilki. Plasterki cukinii umieścić w środku foremki, tak by końce wystawały na zewnątrz. Plasterki cukinii układać jeden obok drugiego, tak by delikatnie na siebie zachodziły, aż pokryją całą formę. Środek wypełnić farszem. Pakiecik zamknąć wiszącymi na zewnątrz plasterkami cukinii. Foremkę przykryć talerzykiem, odwrócić do góry nogami. Zdjąć foremkę.

Na wierzchu pakiecika umieścić odrobinę sosu jogurtowego. Można ozdobić plasterkiem parmezanu i listkiem pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz