Składniki na
farsz:
- 100 g ryżu brązowego
- 100 g ryżu czarnego
- 120 g cukinii
- 1 czerwona papryka ( około 130 g)
- 1 średniej wielkości, czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- duża garść natki pietruszki
Składniki na sos:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 10 g bazyliowego pesto
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 długi i niezbyt grube cukinie
- olej
- sól
Przygotowanie
farszu:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu,
przestudzić.
Czosnek drobno
posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię oraz paprykę umyć, osuszyć
ręcznikiem papierowym. Z papryki usunąć środek, razem z cukinią pokroić w
niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę
oraz czosnek. Całość smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną cukinię, doprawić
solą i pieprzem. Smażyć kolejne 2 minuty. Warzywa powinny być all dente .
Przestudzić.
Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodać warzywa oraz
posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie
sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotowanie cukiniowych
pakiecików:
Cukinię umyć i osuszyć. Pokroić np. za pomocą noża do
obierania warzyw, na cienkie, długie wstążki. Cukinię delikatnie posmarować
olejem. Rozgrzać patelnię grillową. Każdy
plaster cukinii smażyć, z każdej strony,
około 1 - 2 minuty. Zdjąć z patelni, delikatnie oprószyć solą.
Przygotować obręcze cukiernicze do deserów ( mogą być
okrągłe lub kwadratowe) lub kokilki. Plasterki cukinii umieścić w środku
foremki, tak by końce wystawały na zewnątrz. Plasterki cukinii układać jeden
obok drugiego, tak by delikatnie na siebie zachodziły, aż pokryją całą formę.
Środek wypełnić farszem. Pakiecik zamknąć wiszącymi na zewnątrz plasterkami
cukinii. Foremkę przykryć talerzykiem, odwrócić do góry nogami. Zdjąć foremkę.
Na wierzchu pakiecika umieścić odrobinę sosu jogurtowego.
Można ozdobić plasterkiem parmezanu i listkiem pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz