#beko #ciastojakzobrazka
Składniki na
kruchy spód:
- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na sernik:
- 1000 g półtłustego
twarogu, dwukrotnie mielonego
- 300 ml śmietanki 36%
- 400 g marcepanu
- 8 jajek
- 50 g suchego, mielonego maku
- 80 g drobnego cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
Składniki na
polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Wykonanie spodu:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i
zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto
rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto
nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC
przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Wykonanie sernika:
Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiać
przez sito. Dodać cukier oraz mak, wymieszać.
Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do niewielkiego
rondelka wlać 100 ml śmietanki, dodać starty marcepan. Całość podgrzewać na
niewielkim ogniu, aż marcepan się rozpuści, cały czas mieszając. Krem
marcepanowy zdjąć z ognia, przestudzić.
W misce umieścić jajka, pozostałą śmietanę, masę marcepanową,
wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę jajeczno - marcepanową wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko
do połączenia składników. Gdy używamy
miksera miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać
sernika. Dodać przesianą mąkę z cukrem i makiem, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do
piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 80 minut.
Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Przygotowanie
polewy czekoladowej:
W niewielkim rondelku roztopić masło. Dodać drobno posiekaną
czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przestudzony sernik polać
polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz