środa, 27 grudnia 2017

Sernik marcepanowo - makowy



#beko #ciastojakzobrazka

Składniki na kruchy spód:

- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli


Składniki na sernik:

-  1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 300 ml śmietanki 36%
- 400 g marcepanu
- 8 jajek
- 50 g suchego, mielonego maku
- 80 g drobnego cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej


Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła


Wykonanie spodu:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiać przez sito. Dodać cukier oraz mak, wymieszać.
Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do niewielkiego rondelka wlać 100 ml śmietanki, dodać starty marcepan. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, aż marcepan się rozpuści, cały czas mieszając. Krem marcepanowy zdjąć z ognia, przestudzić.
W misce umieścić jajka, pozostałą śmietanę, masę marcepanową, wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę jajeczno - marcepanową  wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę z cukrem i makiem, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 80 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.


Przygotowanie polewy czekoladowej:


W niewielkim rondelku roztopić masło. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową.



Dla tych co mają problem z krojeniem ciasta proponuję obejrzeć ten film :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz