Składniki:
- 240 g mąki
- 90 g cukru
- 70 ml oleju z orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g blanszowanych orzechów laskowych, grubo posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać olej,
wymieszać. Wsypać mąkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Na koniec
dodać orzechy laskowe, wymieszać.
Za pomocą dłoni, nasmarowanych odrobiną oleju, uformować
wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC, przez około 22 - 25
minut, do zezłocenia. Wyjąć i przestudzić.
Gdy ciasto przestygnie, pokroić go za pomocą noża z piłką,
na jedno centymetrowe paski, na ukos. Ułożyć je poziomo na blaszce. Ponownie
włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC na 24 minuty. W połowie
pieczenia odwrócić na drugą stronę. Biscotti powinny nabrać ładnego złoto -
brązowego koloru.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuń