Składniki na ciasto:
- 100 g majonezu
- 130 g kefiru
- 3 jajka
- 160 g płynnego miodu
- 80 g cukru trzcinowego
- 290 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 150 g suszonych śliwek
Składniki na
polewę:
-50 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Dodatkowo:
- śliwki w czekoladzie
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia, sodą i przyprawą do pieczenia. W jednym naczyniu wymieszać mokre składniki:
majonez, kefir, jajka oraz miód. W drugim mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i
przyprawą do piernika oraz cukier trzcinowy. Suche składniki przesypać do
mokrych, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Śliwki pokroić na
mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przelać do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej
masłem i oprószonej mąką, wyrównać.
Piec w temperaturze 165oC przez około 55 minut,
do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Wykonanie polewy
czekoladowej:
W niewielkim rondelku roztopić masło. Dodać drobno posiekaną
czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy.
Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić
śliwkami w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz