poniedziałek, 18 grudnia 2017

Piernik majonezowy z suszonymi śliwkami




Składniki  na ciasto:

- 100 g majonezu
- 130 g kefiru
- 3 jajka
- 160 g płynnego miodu
- 80 g cukru trzcinowego
- 290 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 150 g suszonych śliwek


Składniki na polewę:

-50 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła


Dodatkowo:

- śliwki w czekoladzie


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do pieczenia. W jednym naczyniu wymieszać mokre składniki: majonez, kefir, jajka oraz miód. W drugim mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika oraz cukier trzcinowy. Suche składniki przesypać do mokrych, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przelać do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać.
Piec w temperaturze 165oC przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.


Wykonanie polewy czekoladowej:

W niewielkim rondelku roztopić masło. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy.

Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić śliwkami w czekoladzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz