sobota, 16 grudnia 2017

Drożdżowa strucla nadziewana orzechami i migdałami




Składniki na ciasto:

- 420 g mąki
- 50 g cukru (można użyć mniej)
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki nadzienia:

- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g miodu
- 2 łyżki rumu
- 3 białka
- 100 g cukru


Dodatkowo:

- białko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- lukier
- prażone płatki migdałów


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.


Wykonanie nadzienia i strucli:

Orzechy wymieszać z migdałami, rumem i miodem. Białka ubić  na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białko dodać do orzechów, w trzech turach, delikatnie mieszając.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Posmarować masą orzechowo - migdałową i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Końce ciasta zawinąć pod spód. Struclę przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem o pieczenia i odstawić na 15 minut, do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć wykałaczką, na całej długości i posmarować  białkiem roztrzepanym z mlekiem. Struclę można także zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 - 2 cm luzu. Wyjdą wtedy bardziej okrągłe i zmniejszy się ryzyko, że popękają podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180oC, przez około 30 - 40 minut, aż ciasto zbrązowieje. Po wystygnięciu polukrować i posypać prażonymi migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz