Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 50 g cukru (można użyć mniej)
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g miodu
- 2 łyżki rumu
- 3 białka
- 100 g cukru
Dodatkowo:
- białko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- lukier
- prażone płatki migdałów
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wykonanie
nadzienia i strucli:
Orzechy wymieszać z migdałami, rumem i miodem. Białka
ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białko dodać do orzechów, w trzech
turach, delikatnie mieszając.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Posmarować masą
orzechowo - migdałową i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Końce ciasta
zawinąć pod spód. Struclę przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem
o pieczenia i odstawić na 15 minut, do wyrośnięcia. Przed włożeniem do
piekarnika ciasto nakłuć wykałaczką, na całej długości i posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem. Struclę
można także zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 - 2 cm luzu.
Wyjdą wtedy bardziej okrągłe i zmniejszy się ryzyko, że popękają podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC, przez około 30 - 40 minut, aż ciasto
zbrązowieje. Po wystygnięciu polukrować i posypać prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz