Składniki na
marynatę:
- 160 g dżemu truskawkowego ( 100% owoców)
- 150 ml piwa
- 40 ml sosu Worcestershire
- 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- 1 i 1/2 łyżeczki pasty chilli
- 3 łyżki ketchupu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1200 g żeberek
Wykonanie:
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Żeberka umyć
i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na 2 - 3 kawałki, włożyć do marynaty i odstawić do lodówki, na
kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia
żaroodpornego i zalać 1/3 marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC
na 2 godziny. 1/3 pozostałej marynaty
odłożyć i użyć do podlewania żeberek w trakcie pieczenia.
Pozostałą marynatę przelać do niewielkiego rondelka i
zagotować. Gotować około 12 - 15 minut, aż zgęstnieje i powstanie glazura.
Po dwóch godzinach żeberka odwrócić na drugą stronę,
posmarować odrobiną glazury i piec kolejne 15 minut. Proces powtórzyć jeszcze
trzykrotnie. W sumie żeberka powinny piec się około 3 godziny.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńale pysznie! :D coś takiego zamówiłabym w restauracji bez mrugnięcia okiem, a tu się okazuje, że w domu tak łatwo to przyrządzić :D
OdpowiedzUsuń