Składniki:
- 200 g upieczonych kasztanów (bez skórki)
- 180 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 80 ml rumu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
polewę:
- 70 g białej czekolady
- 30 g masła
- 50 ml mleka
- 70 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 3 - 4 pieczone, drobno posiekane kasztany
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kasztany zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub za
pomocą miksera, zaopatrzonego w noże tnące. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Jajka z cukrem umieścić w misie miksera, ubijać 4 - 5 minut, aż
powstanie gęsta, jasna i puszysta piana. Cienką strużką dolewać olej, cały czas
miksując. Do ubitej masy wlać rum, wymieszać.
Wsypać przesianą mąkę oraz zmielone kasztany, wymieszać za pomocą
szpatułki, tylko do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć zmielonymi kasztanami.
Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170OC przez
około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.
Wykonanie polewy:
Cukier puder przesiać przez sito. Mleko powinno mieć
temperaturę pokojową.
Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki oraz masło roztopić w
kąpieli wodnej. Dodać mleko oraz cukier puder, wymieszać na gładki krem.
Odstawić do stężenia. Gdy masa zgęstnieje posmarować nią ciasto, a następnie
oprószyć posiekanymi kasztanami.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń