poniedziałek, 4 grudnia 2017

Ciasto kasztanowe




Składniki:

- 200 g upieczonych kasztanów (bez skórki)
- 180 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego 
- 120 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 80 ml rumu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na polewę:

- 70 g białej czekolady
- 30 g masła
- 50 ml mleka
- 70 g cukru pudru


Dodatkowo:

- 3 - 4 pieczone, drobno posiekane kasztany


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kasztany zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub za pomocą miksera, zaopatrzonego w noże tnące. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem umieścić w misie miksera, ubijać 4 - 5 minut, aż powstanie gęsta, jasna i puszysta piana. Cienką strużką dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy wlać rum, wymieszać.  Wsypać przesianą mąkę oraz zmielone kasztany, wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć zmielonymi kasztanami. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170OC przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie polewy:

Cukier puder przesiać przez sito. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki oraz masło roztopić w kąpieli wodnej. Dodać mleko oraz cukier puder, wymieszać na gładki krem. Odstawić do stężenia. Gdy masa zgęstnieje posmarować nią ciasto, a następnie oprószyć posiekanymi kasztanami.


1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń