sobota, 28 listopada 2015

Różana komosianka z granatem




Składniki:

- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 4 - 5 kostek białej czekolady
- 20 - 25 suszonych pączków róży*


Do podania:

- ziarenka granatu
- wiórki białej czekolady
- płatki migdałowe


Wykonanie:

Wieczorem mleko wlać do niewielkiego rondelka, dodać pączki róży, zagotować. Gotować pod przykryciem, 5 minut, na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i przestudzić.  Schłodzone mleko wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z mleka pączki róży.
 Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić.  Wsypać do różanego mleka,  doprowadzić do wrzenia.  Zmniejszyć ogień i gotować  10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mleko się wchłonie. Gotową komosę zdjąć z palnika. Czekoladę drobno pokroić, wsypać do komosy. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać.
Ugotowaną komosę ryżową przelać do miseczek. Posypać ziarenkami granatu, płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi.


*Suszone płatki róży można zastąpić wodą różaną. Wówczas komosiankę przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem, dodając do gotującej się komosy wody różanej.




2 komentarze:

  1. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń