Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 4 - 5 kostek białej czekolady
- 20 - 25 suszonych pączków róży*
Do podania:
- ziarenka granatu
- wiórki białej czekolady
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Wieczorem mleko wlać do niewielkiego rondelka, dodać pączki
róży, zagotować. Gotować pod przykryciem, 5 minut, na niewielkim ogniu. Zdjąć z
ognia i przestudzić. Schłodzone mleko
wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z mleka pączki róży.
Komosę ryżową
przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Wsypać do różanego mleka, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 - 15 minut, mieszając od czasu do czasu,
aż mleko się wchłonie. Gotową komosę zdjąć z palnika. Czekoladę drobno pokroić,
wsypać do komosy. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać.
Ugotowaną komosę ryżową przelać do miseczek. Posypać
ziarenkami granatu, płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi.
*Suszone płatki róży można zastąpić wodą różaną. Wówczas
komosiankę przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem, dodając do gotującej
się komosy wody różanej.
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
Smakowite :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com