Składniki:
- 250 g ricotty
- 1 małe jajko
- 2 łyżki maki
- 100 g rukoli
- 20 g startego parmezanu
- 20 g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz i sól
Wykonanie:
Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną
patelnię. Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć.
Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Ricottę
wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i
pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać.
Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło,
dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu.
W garnku zagotować wodę z solą. Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi.
Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące. Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą
się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi
wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz