środa, 30 listopada 2016

Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem




Składniki:

- 250 g ricotty
- 1 małe jajko
- 2 łyżki maki
- 100 g rukoli
- 20 g startego parmezanu
- 20 g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz i sól


Wykonanie:

Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć. Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać.
Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło, dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu. 

W garnku zagotować wodę z solą.  Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi. Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące. Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe gnocchi wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz