niedziela, 22 stycznia 2017

Sałatka z quinoną, pieczonymi burakami i batatami oraz nasionami konopi




Składniki:

- 700 g czerwonego buraka
- 700 g batatów
- 100 g komosy ryżowej ( użyłam mieszanej - czerwonej, czarnej i białej)
- 250 g sera feta
- 3 - 4 łyżki niełuskanych nasion konopi (opcjonalnie)
- 3 garście rukoli
- 4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- olej rzepakowy


Składniki na sos:

- 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz
- sól


Buraki oraz bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Każde umieścić w osobnej misce, skropić olejem, oprószyć solą i tymiankiem, wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty piec w temperaturze 220oC przez około 25 - 30 minut, natomiast buraki około 35 - 40 minut, powinny być miękkie.  Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać.
Olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.

Sosem polać sałatkę, wymieszać, w razie konieczności doprawić jeszcze pieprzem i solą.



1 komentarz:

  1. Wygląda przepięknie. Jestem ciekawa jak smakuje.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń