poniedziałek, 8 maja 2017

Tarta marchewkowo - cukiniowa




Składniki na kruchy spód:

- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 20 g startego parmezanu
- szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przygotować formę o średnicy 25 cm z wysokim rantem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek, nieco większy niż średnica formy, przełożyć do formy, wykładając jej dno i boki. Ciasto nakłóć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Spód tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na 15 minut. Przestudzić.


Składniki nadzienia:

- 250 g sera ricotta
- 3 jajka
- 40 g startego parmezanu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- 6 kolorowych marchewek
- 2 małe cukinie

Ser ricotta wymieszać z jogurtem i jajkami. Dodać starty parmezan, tymianek, doprawić pieprzem i solą, wymieszać.
Marchew oraz cukinię umyć. Za pomocą nożyka, do obierania warzyw i owoców, pokroić na cienkie wstążki.
Na przestudzony spód wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić. Poszczególne paski marchewki  zwinąć w ruloniki i poukładać na masie serowej. Warzywa skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.

Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 30 - 35 minut.



1 komentarz:

  1. Jaka kolorowa! Piekna :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń