niedziela, 29 lipca 2018

Risotto na czerwonym winie z bobem i pomidorkami cherry





Składniki:

- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 650 - 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 350 g bobu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 40 g startego parmezanu
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku


Bób wrzucić na wrzącą wodę i gotować 7 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób przecedzić i wsypać do zimnej wody. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wsypać ryż oraz słodką paprykę, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu oraz cukier, wymieszać. Kolejną porcję bulionu wlać, gdy pierwsza się wchłonie, pamiętając o częstym mieszaniu. Ryż gotować około 18 - 22 minutach,  aż będzie miał kremową konsystencję. W połowie gotowania ryżu dodać pomidorki koktajlowe. Gotowy ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan, natkę pietruszki i masło. Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z ugotowanym bobem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz