Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 650 - 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 350 g bobu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 40 g startego parmezanu
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki
pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
Bób wrzucić na wrzącą wodę i gotować 7 minut. W osobnym
garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób przecedzić i
wsypać do zimnej wody. Po wystudzeniu odcedzić i obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej,
dodać cebulę. Smażyć 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wsypać ryż oraz
słodką paprykę, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 -
3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać, aż się
wchłonie. Dodać pół szklanki bulionu oraz cukier, wymieszać. Kolejną porcję
bulionu wlać, gdy pierwsza się wchłonie, pamiętając o częstym mieszaniu. Ryż
gotować około 18 - 22 minutach, aż
będzie miał kremową konsystencję. W połowie gotowania ryżu dodać pomidorki
koktajlowe. Gotowy ryż zdjąć z ognia, dodać parmezan, natkę pietruszki i masło.
Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem. Risotto
podawać z ugotowanym bobem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz