środa, 10 grudnia 2014

Biscotti z lawendą, białą czekoladą i orzechami laskowymi




Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g białej czekolady
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kwiatu lawendy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki orzechów laskowych obranych ze skórki


Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Jajka zmiksować razem z cukrem. Dodać olej, rozpuszczoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać grubo pokrojone orzechy i lawendę, wymieszać.
Obsypując dłonie mąką uformować wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC przez około 15 - 20 minut. Wyjąć i przestudzić przez 10 minut.

Po przestudzeniu pokroić go na 1 centymetrowe kromeczki (na ukos). Ułożyć je poziomo na blaszce. Piec w temperaturze 170oC przez 20 minut, odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę. 



1 komentarz:

  1. Bardzo mi się takie połączenie smaków w moich ulubionych ciasteczkach podoba :)

    OdpowiedzUsuń