sobota, 27 grudnia 2014

Karp pieczony w migdałach z sosem chrzanowo-jogurtowym i orzechowo - migdałowym




Do zrobienia sosu orzechowo - migdałowego użyłam Staropolskiego Tradycyjnego Czwórniaka oraz miodu drahimskiego wielokwiatowego. To produkty regionalne charakteryzujące się wyjątkową jakością i niesamowitym smakiem.
Miód pitny czwórniak to napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki (1 objętość miodu + 3 objętości wody). Doskonały smak i aromat sprawiają, że czwórniak idealnie pasuje zarówno do mięs jak i do ryb.
Miód drahimski jest miodem pszczelim nektarowym, pochodzącym z Pojezierza Drawskiego. Występuje 5 rodzajów miodu: gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy i wielokwiatowy. Miód drahimski  wielokwiatowy jest niesamowicie słodki i cudownie pachnie, a co najważniejsze charakteryzuje go niski poziom HMF. Jest to substancja zapachowa, niekorzystna dla pszczół i człowieka. Miód drahimski produkowany jest w sposób naturalny, dzięki czemu nie zawiera żadnych substancji chemicznych, zmieniających smak i aromat miodu, a także szkodliwych dla człowieka.



Składniki:

- 800 g karpia (dwa płaty po 400 g)
- 60 g płatków migdałów
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- mąką do obtoczenia karpia


Składniki na sos orzechowo - migdałowy:

- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 80 ml  miodu pitnego czwórniaka GTS
- 1 łyżka miodu drahimskiego wielokwiatowego ChOG
- 80 ml śmietany 36%


Składniki na sos chrzanowo - jogurtowy

- 1 jabłko
- 2 łyżki chrzanu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz


Wykonanie sosu orzechowo - migdałowego:

Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni.  Wlać miód pitny i miód, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco się zredukuje dodać śmietanę i nadal podgrzewać.  Sos jest gotowy, gdy śmietana się zredukuje i lekko zgęstnieje.


Wykonanie sosu chrzanowo - jogurtowego:

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłko ugotować do miękkości i zblendować. Jogurt, chrzan i mus jabłkowy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Przygotowanie karpia:

Płaty karpia oczyścić z łusek, usunąć  ości z części brzusznej i odciąć płetwy. Karpia umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z płatów podzielić na cztery części. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i skórką z cytryny  (od strony mięsa).
Jajko wbić na talerz i roztrzepać. Na osobne talerzyki wsypać mąkę i płatki migdałowe.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa).
Karpia kładziemy na rozgrzanej patelni, płatkami do dołu i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Gotowego karpia przekładamy na blachę pokrytą folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Karpia w migdałach podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz