Do zrobienia sosu orzechowo -
migdałowego użyłam Staropolskiego Tradycyjnego Czwórniaka oraz miodu
drahimskiego wielokwiatowego. To produkty regionalne charakteryzujące się
wyjątkową jakością i niesamowitym smakiem.
Miód pitny czwórniak to napój
alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki (1 objętość miodu + 3
objętości wody). Doskonały smak i aromat sprawiają, że czwórniak idealnie pasuje
zarówno do mięs jak i do ryb.
Miód drahimski jest miodem pszczelim
nektarowym, pochodzącym z Pojezierza Drawskiego. Występuje 5 rodzajów miodu:
gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy i wielokwiatowy. Miód drahimski wielokwiatowy jest niesamowicie słodki i cudownie
pachnie, a co najważniejsze charakteryzuje go niski poziom HMF. Jest to
substancja zapachowa, niekorzystna dla pszczół i człowieka. Miód drahimski
produkowany jest w sposób naturalny, dzięki czemu nie zawiera żadnych
substancji chemicznych, zmieniających smak i aromat miodu, a także szkodliwych
dla człowieka.
Składniki:
- 800 g karpia (dwa płaty po 400 g)
- 60 g płatków migdałów
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- mąką do obtoczenia karpia
Składniki na sos
orzechowo - migdałowy:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 80 ml miodu pitnego
czwórniaka GTS
- 1 łyżka miodu drahimskiego wielokwiatowego ChOG
- 80 ml śmietany 36%
Składniki na sos
chrzanowo - jogurtowy
- 1 jabłko
- 2 łyżki chrzanu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Wykonanie sosu
orzechowo - migdałowego:
Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni. Wlać miód pitny i miód, wymieszać i
podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco się
zredukuje dodać śmietanę i nadal podgrzewać.
Sos jest gotowy, gdy śmietana się zredukuje i lekko zgęstnieje.
Wykonanie sosu
chrzanowo - jogurtowego:
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Jabłko ugotować do miękkości i zblendować. Jogurt, chrzan i mus jabłkowy
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie
karpia:
Płaty karpia oczyścić z łusek, usunąć ości z części brzusznej i odciąć płetwy.
Karpia umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z płatów
podzielić na cztery części. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i skórką z
cytryny (od strony mięsa).
Jajko wbić na talerz i roztrzepać. Na osobne talerzyki
wsypać mąkę i płatki migdałowe.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów
(tylko od strony mięsa).
Karpia kładziemy na rozgrzanej patelni, płatkami do dołu i
smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Gotowego karpia przekładamy na
blachę pokrytą folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego
piekarnika.
Karpia w migdałach podajemy z wcześniej przygotowanymi
sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz