wtorek, 2 grudnia 2014

Kurczak w sosie musztardowym




Składniki:

- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3/4 szklanki białego wina
- 1/3 szklanki musztardy Dijon 
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia


Marynata:

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku


Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić na dość duże kawałki. Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Kawałki kurczaka obtoczyć w marynacie. Na patelni podgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażyć. Gotową cebulę przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć kawałki kurczaka, na złoty kolor z obu stron.
Do kurczaka wlać wino, dusić około 5 minut. Musztardę wymieszać ze śmietaną, razem z podsmażoną cebulką dodać do kurczaka. Całość dusić 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka w sosie musztardowym podawać z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz