Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3/4 szklanki białego wina
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na dość duże kawałki. Składniki marynaty
dokładnie ze sobą wymieszać. Kawałki kurczaka obtoczyć w marynacie. Na patelni
podgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażyć.
Gotową cebulę przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć kawałki
kurczaka, na złoty kolor z obu stron.
Do kurczaka wlać wino, dusić około 5 minut. Musztardę
wymieszać ze śmietaną, razem z podsmażoną cebulką dodać do kurczaka. Całość
dusić 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka w sosie musztardowym podawać z ziemniakami lub
ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz