Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- puree z 3 średnich bananów
- puree z 3 średnich bananów
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sodę i proszek
do pieczenia. Puree bananowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, ucierając po
każdym dodaniu. Dodać puree z bananów na zmianę z suchymi składnikami,
mieszając tylko do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe oraz drobno
posiekaną czekoladę, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w
niej ciasto bananowe. Piec w piekarniku
nagrzanym do 175oC przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń