Wigilijna zupa z migdałami, ryżem i rodzynkami, pachnąca
cynamonem i daktylami. Dawniej często gościła na wigilijnych stołach, teraz
trochę zapomniana. Pyszna, aromatyczna i sycąca.
Składniki:
- 200 g migdałów
- 750 ml mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 40 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 4 suszone daktyle
- 1/3 szklanki ryżu
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Ryż dokładnie wypłukać i ugotować na sypko. Rodzynki
namoczyć w niewielkiej ilości wody. Daktyle drobno pokroić.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wrzucić do malaksera i zmiksować na
miazgę. W trakcie miksowania wolnym strumieniem dolewać sok z cytryny, dzięki
temu z migdałów nie wytrąci się olej.
Mleko zagotować z cukrem, daktylami i laską cynamonu. Gotować 5 minut, a następnie przecedzić przez sito.
Do mleka dodać pastę migdałową oraz odcedzone rodzynki.
Całość podgrzewać na średnim ogniu przez około pięć minut, cały czas mieszając.
Zupę podawać z ryżem.
musi być pyszna!!
OdpowiedzUsuń