Panforte to tradycyjny włoski placek pełen orzechów, suszonych owoców,
miodu i aromatycznych przypraw. By
nabrało charakteru należy być cierpliwym i pozwolić mu dojrzeć. Po upieczeniu
ciasto dobrze jest owinąć w folię spożywczą i przechowywać w ciemnym miejscu co
najmniej dwa tygodnie. Przez ten okres ciasto nabierze niesamowitego smaku i
nieco zmięknie. Zaletą ciasta jest to,
że można go przechowywać miesiącami. Jednym słowem ciasto dla cierpliwych;)
Składniki :
- 100 g orzechów włoskich
- 120 g migdałów
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 60 g fig
- 60 g żurawiny
- 40 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 160 g miodu
- 110 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków
- 1 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu
Wykonanie:
Orzechy i migdały grubo posiekać. Figi pokroić w drobną
kostkę. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z bakaliami. Miód wlać do
niewielkiego rondelka, dodać cukier, postawić na ogniu i doprowadzić do
wrzenia. Całość gotować około 5 minut,
aż miód zgęstnieje i lekko ściemnieje.
Gotowy miód stopniowo wlewać do mąki i bakalii, dokładnie
wymieszać.
Masę wyłożyć na
tortownicę o średnicy 20 cm i za pomocą wilgotnych dłoni docisnąć masę do
blaszki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 40
minut.
Gotowe ciasto schłodzić, zawinąć w folię spożywczą i
odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Mmm, wygląda smakowicie :) Ale nie wiem, czy wystarczyłoby mi cierpliwości... :)
OdpowiedzUsuń