niedziela, 7 grudnia 2014

Bożonarodzeniowe Pierniczki




Składnik:

- 500 ml miodu
- 300 g cukru
- 200 g masła
- 3 jajka L
- 1200 g maki
- 3 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli


Wykonanie:

Miód wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy będzie ciepły, dodajemy, cukier i masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając,  tak długo, aż cukier się rozpuści.
Gotową masę miodową pozostawiamy do ostygnięcia.
Suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cukier waniliowy, przyprawę o piernika i sól przesiewamy do naczynia.
Do przestudzonej masy miodowej dodać jajka, wymieszać. Dodać składniki suche i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Masę piernikową podzielić na kilka części. Każdy kawałek wałkować na grubość 3 - 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremkami wycinać pierniczki. Układać je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie.
Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC około 8 - 10 minut. Mniejsze pierniczki pieczemy krócej około 5 minut.
Gotowe pierniczki wyjąć  i ostudzić na kratce.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można je tak przechowywać nawet kilka miesięcy.
Po upieczeniu pierniczki są twarde, dlatego przed zjedzeniem warto wyjąć je z pojemnika, by pochłonęły odpowiednią ilość wilgoci. Po dwóch - trzech dniach są miękkie  i rozpływają w ustach:).

Pierniczki można udekorować lukrem królewskim.







3 komentarze:

  1. Wyglądają jak małe dzieła sztuki! Jedne z piękniejszych pierników jakie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu cuda a nie pierniczki! Gratuluję niezwykłego talentu :)

    OdpowiedzUsuń