Składniki:
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 80 g serka koziego
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g roszpunki
- 1 szklanka karmelizowanych na ostro orzechów włoskich i
migdałów
Składniki sosu:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 40 g serka koziego
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- sól, pieprz
Składniki na
karmelizowane na ostro orzechy i migdały:
- 2 i 1/2 szklanki orzechów włoskich i migdałów
- 1 białko jaja kurzego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Wykonanie
karmelizowanych orzechów i migdałów:
Białko ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas
ubijając. Na końcu dodać sól i pieprz cayenne i ponownie ubić.
Do masy bezowej dodać orzechy i migdały, delikatnie
wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej bakalie.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec około 35 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe
orzechy i migdały nabierają ładnego złotego koloru i są chrupiące. Jeżeli
chcemy by miały kolor bardziej brązowy, cukier kryształ należy częściowo
zastąpić cukrem trzcinowym.
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, doprawić solą
i pieprzem.
Wykonanie sałatki:
Gruszki i jabłka umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Umieścić je w wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, by nie ściemniały. Roszpunkę
umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem
Gruszki ułożyć na przemian z jabłkami w niewielki stos. Poszczególne plasterki można delikatnie posmarować sosem. Gruszki i jabłka polać sosem jogurtowym, posypać pokruszonym serkiem kozim, karmelizowanymi
orzechami i migdałami oraz roszpunką.
Lubię takie połączenia smaków, pysznie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuń