Składniki:
- 1 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/2 łyżeczki sody
- pęczek szczypiorku
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/4 szklanki oleju
- duża garść listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka
Sos:
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Suszone pomidory, bazylię, czosnek oraz olej wrzucić do misy
miksera zaopatrzonej w noże, zmiksować (można użyć blendera). Dodać parmezan,
wymieszać.
Mąkę, jajka, mleko i jogurt zmiksować na gładkie ciasto,
dodać pesto pomidorowo - bazyliowe, posiekany szczypiorek i dokładnie
wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
Za pomocą łyżki nakładać, niewielką ilość ciasta, na
rozgrzaną patelnię. Racuchy smażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor.
Składniki sosu: jogurt i czosnek wymieszać. Doprawić solą i
pieprzem.
Racuchy posypać parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i
podawać z sosem jogurtowo - czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz