Składniki na
ciasto drożdżowe:
- 430 g mąki
- 1 jajko
- 50 g roztopionego
masła
- 125 ml letniego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na masę
makową:
- 200 g mielonego maku
- 2 jajka
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bakalii (morele, żurawina, migdały, orzechy
włoskie)
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mąką, dodać sól. Jajka roztrzepać z
mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki wlać masę jajeczną oraz masło.
Wyrobić ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić, na
40 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na
stolnicę posypaną mąką. Delikatnie i krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na
placek o grubości około 1 centymetra.
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać. Gotową masę
rozsmarować na placku drożdżowym. Ciasto zwinąć w kształt rolady. Przeciąć
roladę na pół, zostawiając jeden z końców nie przecięty. Powstałe paski spleść ze sobą. Połączyć ze sobą końcówki
ciasta tworząc wieniec.
Wieniec ułożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 185oC. Piec 30 - 35
minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ależ pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń