wtorek, 23 grudnia 2014

Wieniec makowo - bakaliowy




Składniki na ciasto drożdżowe:

-  430 g mąki
- 1 jajko
- 50 g  roztopionego masła
- 125 ml letniego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki na masę makową:

- 200 g mielonego maku
- 2 jajka
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bakalii (morele, żurawina, migdały, orzechy włoskie)

  
Wykonanie:


Drożdże wymieszać z mąką, dodać sól. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki wlać masę jajeczną oraz masło. Wyrobić ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.  Z ciasta uformować kulę, przełożyć  do miski, przykryć ściereczką i odstawić, na 40 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Delikatnie i krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek o grubości około 1 centymetra.

Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać. Gotową masę rozsmarować na placku drożdżowym. Ciasto zwinąć w kształt rolady. Przeciąć roladę na pół, zostawiając jeden z końców nie przecięty. Powstałe paski  spleść ze sobą. Połączyć ze sobą końcówki ciasta tworząc wieniec.



Wieniec ułożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 185oC. Piec 30 - 35 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 








1 komentarz: