niedziela, 28 grudnia 2014

Panforte



Panforte to tradycyjny włoski  placek pełen orzechów, suszonych owoców, miodu i aromatycznych przypraw.  By nabrało charakteru należy być cierpliwym i pozwolić mu dojrzeć. Po upieczeniu ciasto dobrze jest owinąć w folię spożywczą i przechowywać w ciemnym miejscu co najmniej dwa tygodnie. Przez ten okres ciasto nabierze niesamowitego smaku i nieco zmięknie.  Zaletą ciasta jest to, że można go przechowywać miesiącami. Jednym słowem ciasto dla cierpliwych;)


Składniki :

- 100 g orzechów włoskich
- 120 g migdałów
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 60 g fig
- 60 g żurawiny
- 50 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 180 g miodu drahimskiego wielokwiatowego ChOG
- 110 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków
- 1 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu


Wykonanie:

Orzechy i migdały grubo posiekać. Figi pokroić w drobną kostkę. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z bakaliami. Miód wlać do niewielkiego rondelka, dodać cukier, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.  Całość gotować około 5 minut, aż miód zgęstnieje i  lekko ściemnieje.
Gotowy miód stopniowo wlewać do mąki i bakalii, dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć  na tortownicę o średnicy 20 cm i za pomocą wilgotnych dłoni docisnąć masę do blaszki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 40 minut.

Gotowe ciasto schłodzić, zawinąć w folię spożywczą i odstawić  w ciemne miejsce na 2 tygodnie.




1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :) Ale nie wiem, czy wystarczyłoby mi cierpliwości... :)

    OdpowiedzUsuń