piątek, 12 grudnia 2014

Racuchy z suszonymi pomidorami i bazylią




Składniki:

- 1 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/2 łyżeczki sody
- pęczek szczypiorku
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/4 szklanki oleju
- duża garść listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka

Sos:

- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- sól, pieprz

Wykonanie:

Suszone pomidory, bazylię, czosnek oraz olej wrzucić do misy miksera zaopatrzonej w noże, zmiksować (można użyć blendera). Dodać parmezan, wymieszać. 
Mąkę, jajka, mleko i jogurt zmiksować na gładkie ciasto, dodać pesto pomidorowo - bazyliowe, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
Za pomocą łyżki nakładać, niewielką ilość ciasta, na rozgrzaną patelnię. Racuchy smażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor.
Składniki sosu: jogurt i czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Racuchy posypać parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i podawać z sosem jogurtowo - czosnkowym.



2 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń